Tuesday, October 19, 2010

Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε!

Τ



Είμαστε οι εργαζόμενοι χωρίς αύριο, οι μελλοντικοί άνεργοι, οι σύγχρονοι σκλάβοι του 21ου αιώνα, χωρίς αμοιβή και δικαιώματα. Είμαστε οι συνταξιούχοι που η 14η, η 13η … σύνταξή τους γίνονται επιδόματα φτώχιας. Οι οφειλέτες που μας κυνηγούν οι τράπεζες όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε. Οι επιχειρηματίες που βλέπουμε την μικρή μας επιχείρηση να σβήνει. Οι γυναίκες που απέχουμε αναγκαστικά από την χαρά της μητρότητας. Οι νέοι που μας πλασάρουν τη μετανάστευση ως διέξοδο ζωής. Οι γενιές των 700, 600, 500, 400…ευρώ! Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε!

Να διώξουμε το Δ.Ν.Τ. Να μην πληρώσουμε την κρίση τους!


Είμαστε η κάθε γενιά που η κυβέρνηση κι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με Δούρειο Ίππο το ΔΝΤ, επιχειρούν να μας οδηγήσουν για πρώτη φορά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη σχετική ευημερία στη φτώχια και στην εξαθλίωση. Όσοι τόσα χρόνια θησαυρίζουν στις «πλάτες» μας θέλουν να «βγάλουν» ακόμη περισσότερα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να ακυρώσουμε το Μνημόνιό τους, να δώσουμε διέξοδο σε μια κοινωνία που θα πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις της εργασίας και της δημιουργίας.
Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Μια κρίση που έχει μορφή οικονομική, πολιτική, ιδεολογική, πολιτιστική, κοινωνική, πολιτισμική. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, που στηρίζεται στη φορολογική δικαιοσύνη. Να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, για κοινωνική πρόνοια. 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει σήμερα το καταστροφικό έργο των προηγούμενων του ιδίου κόμματος αλλά και της ΝΔ, με αρωγό το ΛΑΟΣ και τους «ανεξάρτητους» υποστηριχτές τους. Είναι υπόλογοι στην ελληνική κοινωνία για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επέβαλαν. Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να αποφασίζει σε συνεργασία με την περίφημη τρόικα οποιοδήποτε μέτρο, να το νομιμοποιεί κι αν το κρίνει απαραίτητο ίσως να ενημερώνει και τη Βουλή. 
Είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στους μικρούς και μεγάλους δικτατορίσκους, στους κεντρικούς και στους τοπικούς εξουσιαστές, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει το Δήμο όχι κύτταρο δημοκρατίας και εκφραστή των δικαιωμάτων του δημότη αλλά το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας. Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε!

Να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη»


Είμαστε εδώ για να καταργήσουμε στην πράξη το σχέδιο “Καλλικράτης”. Η κυβέρνηση επικαλείται τον εκσυγχρονισμό, την αποκέντρωση, αλλά στην ουσία προωθεί τη διάλυση των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών, προς όφελος ενός πιο συγκεντρωτικού κράτους.
Όλα γίνονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή, με 35.000 νέους ανέργους από τους ΟΤΑ, με μείωση των κοινωνικών δαπανών, λόγω περιορισμού των κοινωνικών παροχών.
Η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει πως το σχέδιο “Καλλικράτης” αποτελεί όρο του προγράμματος «σταθερότητας» και του Μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι όλες οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα καθοδηγούνται από την περίφημη  Τρόικα.
Τα κονδύλια από την ΕΕ, πάνω στα οποία βασίζονταν οι Δήμοι τις τελευταίες δεκαετίες για να παρουσιάσουν έργο, εξαφανίζονται. Οι Δήμοι αναγκάζονται να μετατραπούν πλήρως σε ιδιωτικές, φορομπηχτικές επιχειρήσεις. Εφαρμόζουν έτσι την πολιτική του «Μνημονίου» και στην πιο μικρή κοινωνική δραστηριότητα. Επιπλέον τιμωρούν τους δήμους όταν δεν εμφανίζουν επαρκή έσοδα από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφαιρώντας τους την κρατική χρηματοδότηση. 
Είναι άραγε τυχαίο πως ο πατέρας  - αφέντης της χθεσινής και σημερινής διοίκησης του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας Λ. Μίχος ψήφισε ως βουλευτής υπέρ του ΔΝΤ, κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπήρξε ένας εκ των σχεδιαστών του “Καλλικράτη”;
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αστυνόμευση των κατοίκων της πόλης μας,  με κάμερες και όργανα ανά γειτονιά προκειμένου να προληφθεί όχι τόσο η εγκληματικότητα που θα διογκωθεί από τα κυβερνητικά μέτρα καταλήστευσης, αλλά τις κοινωνικές αντιδράσεις και αντιστάσεις σε αυτά. Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε!

Με ενότητα κι αλληλεγγύη


Πριν 8 χρόνια ιδρύσαμε τη «Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη» με στόχο να μεταμορφώσουμε την Αγία Βαρβάρα σε μια πόλη ανθρώπινη, φιλική προς το δημότη. Ιδρύσαμε τη δημοτική κίνηση για να αναδείξουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Με επικεφαλής τον Ντίνο Ράδο προβάλλαμε τις αξίες μας, το ήθος μας, τη συλλογικότητά μας, τη σκέψη μας. Διεκδικήσαμε. Προτείναμε. Υλοποιήσαμε.
Στηριχτήκαμε από το κόμμα του Συνασπισμού και τον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα. Διατηρήσαμε τα υπερκομματικά μας χαρακτηριστικά, την αυτονομία μας, χωρίς εκπτώσεις στην ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα.
Δεν υποταχτήκαμε στην εξουσία. Εξαντλήσαμε όλες τις πιθανότητες για συνεργασίες, κοινή δράση, κοινή αντίσταση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι σε μια αντιδημοκρατική διοίκηση. Σχεδόν ταυτιστήκαμε με τη «Δημοκρατική Συνεργασία» στις ψηφοφορίες αυτά τα 8 χρόνια.
Αλλά και στους δρόμους της πόλης. Με τους πολίτες. Για τα δικαιώματά τους. Και με άλλες δυνάμεις ή δημοτικούς συμβούλους. Για να μην αυξηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, για την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας,  για να υπάρξει γήπεδο, για το χώρο της Αποστολικής Διακονίας και της ΒΙΟΧΡΩΜ, για τις αγιογραφίες του Κόντογλου, για το Νοσοκομείο μας, για το Γκαράζ που συνεχίζει να είναι μέσα στα σπίτια μας, για καλύτερες συγκοινωνίες κ.ά.
Σήμερα αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται η δημοκρατική συμπαράταξη όλων όσων αντιστρατεύονται το Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», τις δυνάμεις που τα στηρίζουν και θέλουν να τα εφαρμόσουν. Χρειάζεται να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας - οργανωμένα, συνειδητά, αρνούμενοι τη «φιλανθρωπία» - για να ακυρώσουμε τις συνέπειες της κρίσης στους συνδημότες μας.  Αναπτύσσοντας συνεχώς όλες τις μορφές συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας στις λειτουργίες του δήμου.
Πριν 8 χρόνια γράφαμε στο πρόγραμμά μας: Έχουμε να «συντηρήσουμε πολλές φωλιές νερού μέσα στις φλόγες» και η μοναδική απάντηση είναι η αντίσταση στην πολιτική που ακυρώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις και οδηγεί στην οικολογική καταστροφή, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα.
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι ένα βήμα μπροστά κι ας στελεχώσουμε το συνδυασμό που θα νικήσει! 

Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε!


Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη
Δημοτική Κίνηση Αγίας Βαρβάρας

No comments:

Post a Comment